Zonkracht

Zonkracht Omschrijving in het weerbericht Max aantal minuten onbeschermd in de zon Huid verbrandt
1 - 2 vrijwel geen 50 - 100 -
3 - 4 zwak 25 - 35 -
5 - 6 matig 15 - 25 gemakkelijk
7 - 8 sterk 10 - 15 snel
9 - 10
en hoger
zeer sterk minder dan 10 zeer snel
 
 
De uitdrukking zonkracht is een kwalificatie voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) die uit het zonlicht de aarde bereikt. Het UV-zonlicht word meer wanneer de zon hoger staat en verschilt met de jaargetijden en het moment van de dag. De tempratuur heeft geen invloed op de zonkracht: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.

De hoeveelheid UV die verwacht wordt uitgedrukt in de zonkracht, een UV-index die in ons land kan variëren van 0, wanneer er geen UV is, tot 10 voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de zonkracht een waarde van 15 of hoger halen. Bij een lage zonkracht (0-4) verbrandt de huid minder snel dan bij een hoge zonkracht (7-10 en hoger). De zonkracht hangt ook af van de hoeveelheid bewolking: op een zonnige dag is er meer UV-zonlicht dan wanneer er bewolking is.

's Zomers vanaf 30 april worden de verwachtingen voor de zonkracht dagelijks op NOS Teletekst vermeld. In de weerberichten van het KNMI die via andere media worden verspreid, wordt dit gegeven alleen vermeld als de verwachte zonkracht 5 of groter is. Het is raadzaam om dan zeker tussen 12 en 15 uur de zon zo mogelijk te mijden of de schaduw te zoeken.

U kunt de huid het best beschermen door het dragen van een pet, zonbeschermende kleding of het gebruik van crèmes met factor 10 of 12. In de tabel van de zonkracht is globaal aangegeven hoe lang de huid van een gemiddelde Nederlander midden op de dag zon kan verdragen. Voor wie snel verbrandt is de tijd korter, voor wie van nature een getinte huid heeft langer. De vermelde tijd geeft aan na hoeveel minuten een onbeschermde huid zoveel UV heeft gekregen dat deze na 8 tot 24 uur rood kleurt. Dat is het maximum voor wie verstandig wil zonnen.

 

Bron: 'Het weer nader verklaard' KNMI / NOS Teletekst, door Harry Geurts